Dankwoord

 

Het AEROMOBIL team bedankt Anabel-Lise Le Roux voor het uitvoeren van een groot aantal mobile-DOAS-metingen tussen 2010 en 2011 tijdens haar professionele verplaatsingen. Onze dank gaat ook uit naar Isabel Bal voor het uitwerken van het design op de AEROMOBIL. Beide deden dit op vrijwillige basis.

Wij wensen uitdrukkelijk de Nationale Loterij te bedanken voor het financieren van dit project in het kader van de oproep in 2013 voor projecten “duurzame ontwikkeling”.

Welkom op de Aeromobil website!

Deze website werd ontwikkeld om één van de activiteiten van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) voor te stellen, namelijk mobiele metingen van luchtvervuiling ten gevolge van stikstofdioxide (NO2) in de atmosfeer. Door middel van spectroscopische analyse van gereflecteerd zonlicht kan de concentratie van NO2, aanwezig in de atmosfeer, worden bepaald. Een geautomatiseerd meetsysteem, gebaseerd op een compacte spectrometer, werd permanent geïnstalleerd in één van de BIRA-bedrijfswagens.

Dit project kadert binnen de activiteiten van het BIRA, meer specifiek onderzoek en dienstverlening op het vlak van de fysica en chemie van de atmosfeer. De verzamelde meetgegevens zullen bijzonder nuttig zijn om de samenstelling van de atmosfeer te bestuderen en zo een beeld te schetsen van de vervuiling op lokale schaal. Verder zullen de data ook gebruikt worden voor het valideren van satellietinstrumenten, die zijn gebaseerd op dezelfde spectroscopische meetprincipes. Metingen zullen in eerste instantie in België worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in het kader van de dagelijkse professionele verplaatsingen van personeelsleden. De Aeromobil zal daarnaast ook deelnemen aan internationale meetcampagnes. Wij wensen uitdrukkelijk de Nationale Loterij te bedanken voor het ondersteunen van dit project.

 aeromobilcar800

De grafiek en de kaart hieronder tonen zogenaamde differientiële schuine kolommen van stikstofdioxide, gemeten met het Mobile-DOAS-instrument, en de positie van het instrument tijdens de meting. Klik op een punt in de grafiek om de precieze locatie van de betreffende meting te kennen.

De differientiële schuine kolom hangt af van het aantal NO2-moleculen langs het optische pad van de meting. Ze is eveneens afhankelijk van de "dikte" van de laag NO2 aan het aardoppervlak, en andere factoren, zoals de positie van de zon aan de hemel. Deze factoren moeten in rekening gebracht worden bij het interpreteren van de metingen.

Hoewel de twee grootheden aan elkaar verwant zijn, moet de differientiële schuine kolom niet verward worden met de concentratie NO2 aan de grond. De laatste is meer direct van belang voor informatie aan het publiek omtrent luchtkwaliteit. De oppervlakteconcentratie van NO2 wordt dagelijks opgevolgd door het netwerk IRCELINE.

 

Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA)

 

Wie zijn we?

Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) is een Belgische Federale Wetenschappelijke instelling.

Sinds de oprichting in 1964, doet het BIRA onderzoek en geeft het publieke dienstverlening op het vlak van de ruimte-aeronomie; dit is de fysica en chemie van de atmosfeer van de aarde en van andere planeten, alsmede van de kosmische ruimte.

Onze wetenschappers maken gebruik van instrumenten op de grond, in de lucht, aan boord van ballonnen of in de ruimte en van computermodellen.

 

Voor meer informatie kunt u ons contacteren op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Hoe bereikt u ons instituut?